FAKO Firması Ürünleri

transamine %10 2.5 ml 250 mg 10 ampul



Kısıtlamalar
Ek/2b Sadece yatan hastalarda kullanımı halinde bedelleri ödenecek ilaçlar.

FORMÜLÜ
Transamine %10 Ampul; her bir ampulde, 250 mg traneksamik asit ve q.s. bidistile su içerir.

ENDİKASYONLARI
Özellikle plazminojen aktivatörlerinden zengin veya endokrin etkiler altındaki dokularda ya da travmaları takiben ortaya çıkan lokal veya jeneralize primer hiperfibrolize bağlı hemorajilerde ve sekonder hemoraji riski durumlarında.
Jinekoloji: Primer menoraji, rahim-içi araç taşıyan kadınlardaki kanamalar, uterus veya vajina ameliyatlarından sonraki kanamalar.
Kulak-Burun-Boğaz ve Diş Hekimliği: Lokal kanamalar, ameliyat sonrası kanamalar (örn. Tonsilektomi), epistaksis, diş çekimleri (özellikle hemofilili hastalarda).
Üroloji: Ürogenital kanal ameliyatları sırasında veya sonrasındaki kanamalar: Prostatektomi, prostat hipertrofisine bağlı hematüri, prostat kanseri ve hemorajik sistit (radyoterapiye sekonder).
Cerrahi: Göğüs cerrahisi ile ilişkili parenkimatöz kanamalar; mide ameliyatlarındaki hiperfibrinolitik kanamalar.
İç Hastalıkları: Mide ve duodenumdaki erozif kanamalarda ek bir tedavi önlemi olarak, karaciğer siroz ve kanserlerindeki kanamalarda, destrüktif akciğer hastalıklarındaki hemoptizide, hemofililerdeki kanama komplikasyonlarında, herediter anjiyonörotik ödemli hastalarda, uzun dönemli profilaksi amacıyla.
Streptokinaz, ürokinaz veya doku plazminojen aktivatörü (TPA) tedavisinin sonucu olarak ortaya çıkabilen tüm aşırı fibrinoliz durumlarında anditod olarak kullanılabilir.

KONTRENDİKASYONLARI
Traneksamik asitin etkisiyle fibrinolizin baskılanmasına bağlı olarak, manifest hiperkoagülabilitedeki önceden oluşmuş trombüsler istenmeyen bir şekilde stabilize olabilir. Süregelen dissemine intravasküler koagülasyon (DİK) sendromunda pıhtılaşma zamanına bakılarak tanı kesinleştiğinde, Transaminede kontrendikedir. Her koşulda reaktif hiperfibroniliz önlenmelidir. Bu nedenle Transamine uygulanmadan önce heparin ile intravazal pıhtılaşma durdurularak ve aşırı tüketim sonucu eksilen fibrinojen yerine konarak DİK’in önüne geçilmelidir.
Renk görme bozukluğu artan hastalarda Transamine kontrendikedir.
Sumaraknoidal kanaması olan hastalarda, serebral ödem ve serebral enfeksiyon gelişebileceğinden

UYARILAR / ÖNLEMLER
Hayvan çalışmalarındaki bulgulara göre, uzun süreli tedavilerde görme ve renk ayrımı kontrolleri, fundus ve görme alanı muayeneleri yapılmalıdır. Tedavi süresince bu tür şikayetler oluştuğunda ilaç derhal kesilmelidir.
Trombüs veya emboli eğilimi kesin olan hastalarda bu ilaç sadece eşzamanlı antikoagülan tedavi ile birlikte önerilebilir.
Yaşlı hastalarda, böbrek fonksiyonlarında bir azalma olmadığı sürece özel bir önlem gerekmemektedir.
Ağır böbrek yetmezliği durumunda dozaj kreatinin klerensine veya serum kreatinine göre azaltılmalıdır.
Üst üriner sistemdeki ağır kanamalarda, obstrüksiyon riski nedeniyle Transamine çok dikkatli olarak ve düşük dozlarda verilmelidir.
Hamilelerde Kullanımı
Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında fetus için herhangi bir risk gösterilmemiş olmakla birlikte hamile kadınlarda yapılmış iyi kontrollü çalışmalar yoktur.
Özellikle erken hamilelik döneminde Transamine ancak çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır.
Süt veren annelerde kullanımı
Traneksamik asit anne sütüne geçer. Bu nedenle, süt veren annelerde ancak çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır.

YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER
Seyrek olarak bulantı, kusma, diyare veya görme bozuklukları ve az sayıda vakada hipotansiyon, baş dönmesi görülebilir. İntravenöz uygulamada infüzyon hızının artması ile ortaya çıkan bu rahatsızılk genellikle dozun veya infüzyon hızının düşürülmesi ile kaybolur.
Görme bozuklukları ortaya çıkarsa ilaç kesilmeli ve bir oftalmolog tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Transamine’in fibrinolitik ilaçlarla kombinasyonuna bağlı farmakolojik etkileşimler olabilir. Heparin, kumarin türevleri, salisilatlar veya antiagreganlarla eşzamanlı uygulandığında, diğer antifibrinolitikler gibi Transamine’in de etkisi azalabilir. Penisilin içeren solüsyonlar ve kan ile birlikte uygulanmaz.